
Kære forældre
Information til forældre
Når barnet eller den unge/voksne er blevet visiteret til en plads på Lundø, planlægges opstarten i tæt samarbejde med forældre.
Opstartsmøde
Inden det første ophold på Lundø, planlægges et møde med forældre, hvor vigtig viden og indsigt om barnet eller den unge/voksne videregives. Hvis den unge/voksne er over 18 år, deltager denne i det omfang det er muligt.
Det er bl.a. vigtigt med viden om behov, vaner, interesser, ressourcer samt medicin, allergier, kost og kommunikation.
Der vil blive udarbejdet en beskrivelse af barnet eller den unge/voksne, som bruges under ophold på Lundø.
Det første besøg - aftensmad
Forud for den første overnatning, inviteres barnet eller den unge/voksne til aftensmad på Lundø, sammen med forældre.
Hele familien har mulighed for at opleve Lundø på en hverdag og mærke stemningen, møde nogle af de andre børn eller unge/voksne samt medarbejdere, og få indblik i, hvordan en aften forløber.
Planlægning af ophold 2025
På Lundø er der én belægningsperiode, som følger kalenderåret fra januar til december. Forud for planlægningen indgives ønsker om placeringen af ophold . Når opholdene er fordelt, fremsendes en oversigt til forældre.
Opholdene skal fordeles på både hverdage og weekender således at døgnene fordeles med minimum 4/7 på hverdage og 3/7 på weekender.
Et hverdagsophold tæller et døgn, og weekender fra fredag til mandag tæller tre døgn.
Ankomst til ophold
Fra kl. 15 om eftermiddagen begynder børn og unge/voksne at ankomme til Lundø, for at starte deres ophold.
Alle får tildelt deres eget værelse og der er to om at dele et stort badeværelse.
Først skal ting og tasker pakkes ud på værelset og i garderoben. Herefter læses der i kontaktbogen, om der er særlige beskeder fra forældre eller dagtilbud/skole.
Eftermiddagen
Om eftermiddagen tilbydes der frugt og snacks til dem, som har behov for det.
Derudover er der plads til sociale aktiviteter, spille spil, være kreative eller andet. Hvis barnet eller den unge/voksne har behov for at slappe af, er der plads til det både på eget værelse eller i de store fællesrum.
Der ligges vægt på, at tilgodese individuelle behov hos den enkelte.
Måltidet
Omkring kl. 17-17.30 er der aftensmad og der lægges vægt på at samles om måltidet. Maden tilberedes i produktionskøkkenet på Lundø og er sund, varierende og tilpasset årstiderne. Der tages højde for individuelle behov ved måltidet, hvad end det f.eks. handler om støtte til at spise, behov for særlig placering i rummet eller madens konsistens, diæter eller sonde.
Aftenen
Inden sengetid er der igen plads til forskellige aktiviteter, enten individuelt eller i fællesskab. Nogle børn eller unge/voksne er desuden med til at smøre madpakker til den kommende dag.
Sengetid varierer efter alder og hjemlige rutiner. Fælles er, at medarbejderne tilpasser sengetid og aftenritualer til den enkelte. Tandbørstning, skift til nattøj mv., tilpasses ud fra barnets eller den unge/voksnes ressourcer og vaner.
Nogle vil gerne have læst godnathistorie og andre har brug for, der sidder en hos dem, indtil de falder i søvn. Og der er altid plads til at ringe til sine forældre og sige godnat, hvis der er behov for det.
Natten
Der er vågne nattevagter, som løbende gennem natten tilser børnene og de unge/voksne og hjælper når der er behov.
Morgenen
Der er fokus på at skabe en god start på dagen, med rolige morgener og tid til morgenmad og til at blive klar til dagen. Barnet eller den unge/voksne inddrages alt efter ressourcer og vaner, i forhold til påklædning, hygiejne samt pakning af ting og tasker.
Omkring kl. 7 begynder de første af børnene eller de unge/voksne at blive hentet, for at blive kørt i dagtilbud/skole.
Weekender
Weekenderne giver plads til andre aktiviteter og mere tid sammen, end hverdagene. Der er faste traditioner med tv og lørdagsslik og alt efter årstid og vejr, planlægges der aktiviteter indendørs og udendørs samt udflugter til skov, strand og kulturelle begivenheder med Lundøs egen bus.
Den nærliggende gymnastiksal giver mulighed for spil og leg, og der er store grønne udearealer og legepladser, som kan udforskes.
Der er fokus på at give plads til oplevelser og socialt samvær og samtidig at give plads og rum til at slappe af og finde ro.
Lundø kommer i større eller mindre grad til at indgå som en del af hverdagslivet, for de børn og unge/voksne som kommer på ophold. Derfor er det vigtigt at skabe trygge og genkendelige rammer, understøtte fællesskabet og sociale relationer, og sammen få gode oplevelser - og vigtigst er, at det sker ud fra de forudsætninger og ressourcer, som den enkelte har.
Trivsel, udvikling og selvstændighed
På Lundø er trivsel et grundlæggende og centralt omdrejningspunkt. Derfor er et tæt forældresamarbejde vigtigt, for at kunne understøtte trivsel og udvikling bedst muligt og dele viden om, hvad der sker i barnets eller den unge/voksnes liv og hvad der er særligt vigtigt at have fokus på.
Det kan dreje sig om fokus på at indgå i sociale relationer, øve praktiske færdigheder når der smøres madpakker eller selvstændighed i forhold til at kunne dække bord, tage tøj på og selv pakke sin taske.
Viden om særlige sårbare periode eller ændring i adfærd, er også meget vigtig information, så medarbejderne på Lundø bedst muligt kan understøtte barnet eller den unge/voksne, når de er på ophold.
Ungdomsliv og relationer
På Lundø er der fokus på at skabe rammer for et aktivt ungdomsliv. Det sociale fællesskab og inspiration af hinanden på vejen mod at forme sin egen identitet, er et vigtigt element. En del af de unge på Lundø, har relationer på kryds og tværs fra forskellige skoler og dagtilbud, og der er fokus på at understøtte og bevare disse gode relationer. Et social liv og følelsen af at tilhøre en gruppe, danner bund for solidt selvværd og selvtillid.
De unge må gerne besøge hinanden på værelserne, der skal dog altid være en åben dør. Hvis nogle finder det hyggeligt at overnatte hos hinanden, sker det kun efter aftale med forældrene og altid dreng-dreng og pige-pige. I planlægningen af opholdsperioder, bestræbes der på, at en dreng og pige ikke deler badeværelse.
Sociale medier
Sociale medier er en del af nutidens ungdomsliv og derfor er det også tilladt på Lundø. Nogle af de unge bruger sociale medier til at holde kontakt med hinanden. På Lundø støttes de unge i brugen af og ordentlig opførelse på de sociale medier - og medarbejderne er klar til at guide, hvis de føler sig utrygge i noget.
Lundø kommer i større eller mindre grad til at indgå som en del af hverdagslivet, for de børn og unge/voksne som kommer på ophold. Derfor er det vigtigt at skabe trygge og genkendelige rammer, understøtte fællesskabet og sociale relationer, og sammen få gode oplevelser - og vigtigst er, at det sker ud fra de forudsætninger og ressourcer, som den enkelte har.
Maden på Lundø tilberedes i et produktionskøkken, som fysisk er beliggende i huset. Der lægges vægt på, at maden er sund, varieret, smagfuld, tilpasset årstiderne og serveres, så den ser indbydende og lækker ud.
Dermed stimuleres både smags-, syns- og lugtesansen og er med til at vække appetitten.
Råvarerne er gerne økologiske, danske og med tanke på klimaet.
Der tages højde for de forskellige behov, som børnene eller de unge/voksne har i forhold til måltider og ernæring. Det kan eksempelvis være behov for at maden har en særlig konsistens, ernæring via sonde, særlige diæter eller kostvaner. Derudover tages der højde for religiøse og kulturelle ønsker i forhold til maden.
Der er også nogle, som kan have behov for en særlig placering i rummet ved måltiderne eller at blive skærmet for stimuli og støj, under måltidet.
På Lundø lægges der vægt på at samles om måltiderne og understøtte fællesskabet med en god og hyggelig stemning.
Se fødevarekontrol her
På Lundø er medarbejderne uddannet i at håndtere børnenes og de unge/voksnes medicin, mens de er på ophold. Lundøs elektroniske journalsystem indhenter data fra Fælles Medicinkort (FMK). Der er en forudsætning, at forældrene underskriver samtykke til FMK, før Lundø kan tage ansvaret for medicinhåndteringen.
Det er det pædagogiske personale, der tager imod medicinen når opholdet starter og som står for medicinudlevering under opholdet. De er grundigt oplært i medicinhåndtering og medicinudlevering.
Medicinoplysninger fra hjemmet
For at sikre korrekt medicinering er det vigtigt at forældre:
- Informerer Lundø telefonisk eller pr. mail om ændringer i barnets medicin inden ophold.
- Sørger for, at apotekets ordinationsmærkater er placeret direkte på medicinbeholderen, fx medicinflasken.
- Noterer anbrudsdato og holdbarhed på flydende medicin, cremer, øjendråber m.m., når de åbnes.
Ovenstående hjælper os med at sikre at medicinen er sikker at bruge, da medicinen oftere har kortere holdbarhed efter åbning.
Oplysninger om holdbarhed efter åbning kan findes på originalemballagen.
Hvis der ikke er angivet en holdbarhedsdato, må Lundø desværre ikke give medicinen, da brug af udløbet medicin kan være sundhedsskadeligt. I er velkomne til at bede jeres kontaktperson på Lundø om labels til at angive åbningsdato og holdbarhed.
På Lundø er der en sygeplejerske ansat, som varetager den sundhedsfaglig indsats, yder faglig sparring samt vejleder og oplærer de pædagogiske medarbejdere i instrumentelle sygeplejehandlinger.
På Lundø arbejder det pædagogiske personale med sundhedsfaglige formularer, f.eks. vægtskema, væskeskema, afføringsskema, krampeskema. Tilstøder en bestemt sundhedsfaglig opgave, som er ny på Lundø, udformer sygeplejersken procedure og formular, der bistår pædagogerne til at håndtere opgaven.
Har du spørgsmål til sygeplejersken?
Spørgsmål af sundhedsfaglig karakter stiles til:
Sygeplejerske Maria Karlsen
E-mail: mbka@gentofte.dk
Tlf.: 21 68 47 03
De fleste børn og unge/voksne kommer direkte fra dagtilbud eller skole, når de skal på ophold på Lundø - og tager direkte tilbage til dagtilbud eller skole, efter endt ophold.
Nogle bliver kørt af forældre, mens andre kommer med taxa eller kørselsselskab, alt efter hvilke aftaler der er indgået med hjemkommunen.
Lundø sender hver måned besked om børnenes ophold til alle de bus- og taxaselskaber, der kører med børn til og fra Lundø. Det er jeres opgave at give kørslen besked, hvis I ændrer eller aflyser et ophold og hvis I selv kører barnet.
Ved sygdom eller andre hindringer er det forældres ansvar at afbestille kørsel.
På hverdage er ankomst til Lundø fra kl. 15 og man skal hentes dagen efter inden kl. 10 om formiddagen. I weekenden kan man være på Lundø hele døgnet.
Afbud
Hvis et barn eller ung/voksen ikke kan komme på deres planlagte ophold, skal der hurtigst muligt gives besked om dette . Dette gøres ved at ringe eller sende en sms til den afdeling på Lundø, hvor barnet eller den unge/voksne er tilknyttet.
Hvis I melder afbud senere end 14 dage før opholdet, er det ikke muligt at flytte døgnet og det går tabt. Hvis I melder afbud tidligere end 14 dage før opholdet, genplacerer vi opholdet så vidt muligt indenfor samme periode.
Børnesiden: 39 98 44 23
Ungesiden: 39 98 44 25
Sygdom
Børn og unge/voksne der er syge, kan ikke komme på ophold på Lundø.
Hvis der opstår sygdom under ophold på Lundø, vil barnets eller den unge/voksnes forældre blive kontaktet. Det forventes, at barnet eller den unge/voksne hentes inden for 3 timer.
På Lundø kommer der mange forskellige børn og unge/voksne, som alle lever med forskellige funktionsnedsættelser. Flere har nedsat immunforsvar og er dermed ekstra udsatte ved sygdom.
Derfor er der særlig opmærksomhed på at minimere smitte, passe på hinanden og undgå at smitte spredes på Lundø.